Catalan Basque English French Galician German Spanish

Recordant Riky Lash (1935-2015)

Sense cap mena de dubtes, la seva fou una de les veus pròpies del periodisme estranger a les Illes Balears. Ricky Lash moria a Palma el passat 7 de març deixant una important fita professional mitjançant la seva valuosa contribució al món de la ràdio i la premsa escrita.

Nascut a Califòrnia l’any 1935, Richard Lazaar –el seu nom real– arribà a Mallorca després de desenvolupar una intensa carrera als Estats Units treballant, entre d’altres, per la Warner Bros o el canal NBC. Habitual dels locals de moda de Hollywood i Beverly Hills, com els restaurants Ciro’s o Puccini, dins la seva agenda d’amics s’hi trobaven personalitats tan destacades com Frank Sinatra, Marilyn Monroe, Ava Gardner, Sammy Davis Jr. o Errol Flynn. Fou aquest darrer el que li aconsellà visitar Mallorca a finals de la dècada dels cinquanta: tan va gaudir d’aquella visita que el 1960 s’hi instal·lava de forma definitiva. Des d’aleshores, arrossegà per tot arreu el seu malnom Lash (fuet), que justificava de la següent forma: “No és perquè sigui violent, sinó perquè el fuet és modelable, gens rígid i ballador... com jo”.

A la seva arribada a Palma fou el principal impulsor de Sunshine Capital Radio, la primera emissora de programació íntegrament en llengua anglesa: dit d’una altra forma, un mitjà que jugà un paper prou important dins l’àmbit turístic durant els primers anys seixanta. Combinà el seu ofici com a comunicador amb l’àmbit empresarial: Riki Lash fou el soci fundador de la llegendària discoteca Zorba’s, a S’Arenal. Aquest local d’oci nocturn provocà al seu moment un fort impacte tant per la seva ambientació (amb uns jardins estibats de plantes exòtiques) com unes espectaculars gàbies on hi ballaven les go-gos. Posteriorment, inaugurà el bar My Own Place (MOP), situat a Es Jonquet: des d’aquest indret, emetia els seus programes de ràdio, que passaren poc temps després a formar part de la programació de Ràdio Mallorca. Als seus continguts, Lash combinava la informació d’actualitat, la crònica social i, també, la música, convertint-se en un dels introductors de molts de clàssics del pop-rock anglosaxó que, difícilment, es podien escoltar a altres emissores. El seu perfil radiofònic estigué caracteritzat pel seu entusiasme i la seva naturalitat, elements que queden sintetitzats en una frase que repetí a tots i cada un dels seus programes de ràdio: “Si li ha agradat, no dubti en recomanar-ho als seus amics!”.

Igualment important és la seva tasca dins el terreny de la premsa escrita: Riki Lash començà col·laborant de forma diària amb el Majorca Daily Bulletin des del 16 de febrer de 1967 amb una columna de crònica social anomenada The Riki Lash Lazaar Show, que fou molt popular entre la colònia angloparlant. Segons el diari Última Hora, aquest espai representà “una manera de fer periodisme que va deixar marca i obrí una nova època”. La darrera d’elles es publicava, de forma pòstuma, el 8 de març de 2015.

Riki Lash, que fou homenatjat el 2007 amb la concessió del premi Ramon Llull, mantingué una estreta relació tant amb Mallorca com la seva comunitat periodística: “Estant a aquesta terra, he tingut per parella durant mig segle a Mallorca i una família formada per les persones que han format part del Grup Serra. A partir d’això, he tingut la sort de ser feliç”, afirmava l’any 2013.