Catalan Basque English French Galician German Spanish

La premsa en suec a les Illes Balears

No té res d’estrany o sorprenent que a una comunitat bolcada en l’activitat turística com la nostra s’hi puguin localitzar mitjans de comunicació en anglès o alemany. Ara bé, també en trobem d’altres com el suec: en aquest sentit, és sorprenent com la comunitat de residents suecs a Mallorca ha estructurat diferents mitjans recentment en la seva llengua materna.  Es calcula que, a hores d’ara, hi ha 90.000 suecs empadronats a tot l’Estat espanyol, 2.500 a Mallorca. Els residents suecs a l’arxipèlag superen actualment els 6.000, sense oblidar les altes xifres turístiques: només el 2013, un total de 322.000 suecs passaren per Mallorca.  D’aquí se’n deriva la necessitat de crear una petita –però significativa– estructura informativa dirigida tant als residents suecs com els turistes d’aquesta mateixa nacionalitat.

 

L’Església Sueca (Svenska Kyrkan) juga, en aquest sentit, un paper importantíssim a l’hora de cohesionar la comunitat sueca de Mallorca i, per extensió, les Illes Balears. A la seva seu, situada al número 113 del carrer Joan Miró (Palma) s’hi casen de forma anual 170 suecs, vinguts fins i tot des de fora de l’arxipèlag. Per tal de contribuir a la informació, a més d’actualitzar permanentment la seva plana web, editen de forma trimestral un butlletí anomenat Kirkbladet disponible en PDF, que recull continguts com agenda informativa, petites cròniques, fotografies d’activitats, etc.

No és l’únic projecte informatiu en suec que, a hores d’ara, s’impulsa des de l’arxipèlag. Cal destacar especialment Mallorca Nyheter (“Mallorca Notícies”), impulsat per les periodistes Elizabeth Ekman i Eva Karlsson; un mitjà que “vol omplir el buit d'un diari actual sobre el que està passant a Mallorca: ens dirigim a tots els que els hi agrada Mallorca”, som s’especifica a la seva plana. A més d’informació local s’hi troben continguts d’àmbit estatals, recomanacions gastronòmiques, espai de cultura, agenda, etc. És, potser, el mitjà de comunicació en suec que existeix a hores d’ara a les Illes Balears.

Finalment, cal destacar Mallorca Nytt (“Nova Mallorca”), una altra plana web en suec amb abundant informació turística que es complementa amb un fòrum digital de residents suecs. El responsable d’aquest mitjà és Jonas Eriksson, resident a Mallorca des del 2002, el qual destaca que Mallorca Nytt és un mitjà dedicat “a notícies amb especial èmfasi en el turisme i l’economia (...) Volent que sigui el lloc de trobada per a tots els que estimen Mallorca”.

Com es pot comprovar, doncs, la aportació de la comunitat sueca als mitjans de comunicació de les Illes Balears és recent, però ferma i significativa.