Catalan Basque English French Galician German Spanish

Hemeroteques Estat Espanyol

HEMEROTEQUES DE L’ESTAT ESPANYOL

Hemeroteques que tenen fons de les Illes Balears

- Hemeroteca de la Biblioteca Nacional d'Espanya

A la secció d’Hemeroteca Digital de la plana web de l’Hemeroteca Nacional trobem aquelles publicacions de les illes Balears que están disponibles per a la consulta en xarxa (és a dir, no cal anar a la BNE explícitament). Existeixen diverses opcions per a la cerca, com la selecció de les dates o el lloc d’origen. En el nostre cas cliquem sobre “Balears”, i posteriorment elegim entre les opcions “títol”, “pàgines” i “exemplars”. De cada una de les publicacions trobem una descripció acurada sobre la seva història, una portada de mostra, les dates disponibles i l'idioma en què està escrita la publicació. Entrant en detall, trobem els exemplars escanats completament i fins i tot s’ha establert l’opció de compartir a les xarxes socials.

- Hemeroteca Municipal Conde Duque de Madrid nou

L'hemeroteca municipal de Madrid acull publicacions periòdiques des del segle XVI fins a l'actualitat, i d'acord amb el propòsit dels fundadors, conserva premsa de tot el món fins a mitjans del segle XX. Això no obstant, i a partir de l'any 1966, l'hemeroteca s'ha especialitzat en la premsa editada de l'àrea de Madrid. Pel que fa al material referent a les Illes Balears, ens hem de remetre en primer lloc a dues publicacions editades per l'hemeroteca que ens ofereixen una relació de tots els materials del segle XIX: - Publicaciones periódicas del siglo XIX. España (Aragón, Principado de Asturias, Baleares, Canarias, Cantabria, Castilla la Mancha, Castilla y León). Hemeroteca municipal de Madrid. Dirección: Carlos Dorado Fernández. 2001. - España 1808-1814. Del 2 de mayo a las Cortes. Aporte Documental. Hemeroteca Municipal de Madrid, Sección de historia de la prensa A més d'aquestes referències de consulta obligada per conèixer els fons continguts a l'hemeroteca, a la plana web trobem bolcat el catàleg dels fons del segle XIX.

- Biblioteca Virtual en Español 

L’hemeroteca de la Biblioteca Virtual en Español  (dins la Biblioteca Virtual Miguel Hernández)  conté edicions digitals de prestigioses revistes científiques i culturals de diferents àrees temàtiques. Permet l’accés als seus continguts a través de llistats de títols i matèries o de formularis de cerca lliure, en sumaris de revistes, o avançada, en el catàleg de publicacions periòdiques.

- Biblioteca Virtual Joan Lluís Vives

L’hemeroteca de la Biblioteca Virtual Joan Lluís Vives (dins la Biblioteca Virtual Miguel Hernández) disposa d’una trentena de publicacions de l’àmbit dels territoris de parla catalana entre 1866 i 2005.

Altres Hemeroteques que no guarden fons específics de les Illes Balears

- Publicacions Periódicas Andaluzas en la red 

Aquest portal posa a disposició dels usuaris la consulta a través d’Internet de les publicacions periòdiques d’accés lliure sobre Andalusia i / o publicacions andaluses. L’accés  es fa a mitjançant d’enllaços a la web de la publicació a altres portals o bases de dades (sistemes d’informació oberts) com Dialnet o Compludoc, etc. que ofereixen la seva consulta a text complet, o bé la seva sumari. A més es facilita la descripció bibliogràfica en el Catàleg de la Xarxa de biblioteques públiques d’Andalusia (RBPA) del seu corresponent edició impresa i es proporciona informació de la Biblioteca on podem trobar-la.

- Hemeroteca de la Diputació de Huelva

Les publicacions que inclou són La Notícia (1984-1985), La Voz de Huelva (1995-2000) i Odiel (1936-1984).

- Hemeroteca de l’Arxiu Municipal de Huelva

Ofereix diferents publicacions de Huelva en què destaquen  La Provincia (1880-1937), Heraldo de Huelva (1904-1913), Huelva Sport (1919), Onuba: revista quincenal de Literatura, arte y Ciencias (1915); entre d’altres.

- Asociación Cultural Ubetense Alfredo Cabazán Laguna

Aquest lloc web inclou una col·lecció de monografies, revistes i periòdics relacionats amb Úbeda (Jaén). Per exemple El Ideal conservador (1898), Vida nueva (1931-1936), La Provincia (1921-1936) y Úbeda por dentro (1931).

- Hemeroteca de l’Ajuntament de Gijón

L’Ajuntament de Gijón (Astúries) disposa d’una hemeroteca amb 18 títol de premsa històrica asturiana entre els anys 1869 i 1968.

- Jable. Archivo de Prensa Digital 

Aquest és un projecte de la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria que començaren a digitalitzar publicacions periòdiques des de 1996.

- Memoria Digital de Canarias

La opció Memoria Digital de Canarias recull milers de documents sobre la realitat de l’arxipèlag de les Illes Canàries. Entre les quals 20 publicacions periòdiques.

- Hemeroteca del Centro de Estudios de Castilla-La Mancha

Aquest centre inclou diverses publicacions digitalitzades en relació a la comunitat autònoma de Castella-la Manxa.

-Arxiu de Revistes Catalanes Antigues

La Biblioteca de Catalunya presenta aquesta opció on recull 301 títols de publicacions antigues de Catalunya. Les col·leccions són completes i té com a requisit que la capçalera ja no es publiqui.

- Dipòsit Digital de Documents de la UAB

Inclou publicacions periòdiques editades al segle XIX com revistes, bolletins i publicacions antigues d’Art i Cultura.

-Fons local de publicacions periòdiques digitalitzades de la Diputació de Barcelona

La Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona dóna accés a un extens fons de publicacions periòdiques d’àmbit local. Les publicacions (revistes, diaris, butlletins, etc) són de temàtica variada i abasten un ample període històric que es remunta fins al segle XIX.

Servei de Gestió Documental, Arxiu i Publicacions de l’Ajuntament de Girona

El Servei de Gestió Documental, Arxiu i Publicacions de l’Ajuntament de Girona presenta els següents títols digitalitzats: 9 Esportiu, El (2002 - 2010), L’Autonomista (1931 - 1939), L’Autonomista. Suplement Literari (1902 - 1935), Avui (1990 - 2010), Combat (1936 - 1936), Diari de Girona (1984 - 2010), Diario de Gerona (1808 - 1809), Diario de Gerona de Avisos y Noticias (1889 - 1936), Front (1937 - 1939), Gazette de Gironne (1810 - 1812), Gerona CNT (1937 - 1937), Lo Geronés (1894 - 1908), Hoja del Lunes (1950 - 1950), La Lucha (1897 - 1910), El Norte (1870 - 1928), La Nueva Lucha (1887 - 1889), Pirineo (1939 - 1942), El Postillón (1837 - 1854), Presència (1965 - 2010), El Punt (1978 - 2010), La Rambla de Girona (1932 - 1932) i Los Sitios de Gerona (1943 - 1984).

- Arxiu Municipal de Lleida

L’Arxiu Municipal de Lleida disposa d’11 publicacions digitalitzades del segle XIX i XX. Permet per diverses cerques amb diferents opcions.

- Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona

Una part dels fons de publicacions periòdiques conservades a la Biblioteca Hemeroteca Municipal poden ser consultades a través d’internet. Actualment disposen de 59 capçaleres de publicacions de diversa periodicitat que representen més de 271.000 planes digitalitzades. Cronològicament abasten el període comprès entre el dia 1 de novembre de 1808, en què apareix el primer Diario de Tarragona i el setembre de 1966. A banda de les principals publicacions del segle XIX, destaca la premsa apareguda durant la Segona República, la Guerra Civil i els inicis del Franquisme.

- Galiciana. Biblioteca dixital de Galicia

Galiciana és la Biblioteca Digital de Galícia impulsada per la Conselleria de Cultura, Educació i Ordenació Universitària de la Xunta de Galicia y de la Fundación Cidade da Cultura i gestionada per la Biblioteca de Galícia amb l’objectiu de difondre i preservar el ric patrimoni bibliogràfic gallec.

- Hemeroteca de la Real Academia Galega

La col·laboració entre la Real Academia Galega i Pedro Marrié de la Maza permet la consulta de 29 capçaleres de premsa i cultura gallega dels segles XIX i XX.

Hemeroteca Municipal de Madrid

L’Hemeroteca Municipal de Madrid recull diverses publicacions periòdiques digitalitzades i altres documents com fullets, ban, proclames, etc. Destaquen els fons sobre la Guerra Civil, la Guerra del Francès i la història dels 100 anys de laGran Vía.

Hemeroteca de l’Arxiu Municipal de Múrcia 

El projecte de digitalització de premsa històrica de l’Arxiu Municipal de Múrcia es va iniciar l’any 2002 i s’ha anat escometent en successives fases al llarg dels darrers vuit anys comptant, en l’actualitat (maig de 2011), amb 242 títols digitalitzats i un total de 1.129.947 pàgines que abasten un període cronològic de 1792 a 1998. En aquests moments es continua la tasca de digitalització fins a completar els més de 900 títols que componen l’Hemeroteca.

- Hemeroteca de l’Arxiu Municipal de Cartagena

L’hemeroteca de l’Arxiu Municipal de Cartagena disposa d’una col · lecció de monografies antigues, datades entre els segles XVI i XX, ofereix en l’actualitat 63 títols de publicacions periòdiques del segle XIX i començaments del XX.

- Hemeroteca del País Basc

L’Hemeroteca de la Diputació Foral de Guipúscoa permet consultar 9 títols de publicacions periòdiques basques de finals del segle XIX i començaments del XX.

- Biblioteca Koldo Mitxelena Kulturenea

La Biblioteca Koldo Mitxelena Kulturenea proporciona accés a més de 40 títols de revistes i premsa basca dels segles XIX i XX.

- SOMNI. Universitat de València

La Universitat de València ha digitalitzat col·leccions representatives dels fons hemereogràfic  publicats al llarg dels segles XVIII i XIX.

- Fons digitalitzats de l’Arxiu Municipal de Castelló de la Plana

L’hemeroteca de l’Arxiu Municipal de Castelló ofereix una col·lecció de revistes i premsa digitalitzades relacionada amb la província.

COL·LECCIONS ESPECIALITZADES DE L’ESTAT ESPANYOL 

- Col·lecció històrica de la Gazeta de Madrid i el BOE

Inclou més de mig milió de pàgines i gairebé la mateixa quantitat de disposicions publicades en el Butlletí Oficial de l’Estat, la Gaseta de Madrid, la Gaseta de la República i el Butlletí Oficial de la Generalitat de Defensa Nacional d’Espanya

- Biblioteca virtual del Ministeri d’Economia i Hisenda

Publicacions editades pel Ministeri, fotografies, manuscrits i fons antic.

- Centre d’Estudis Històriques d’Obres Públiques i Urbanisme

Documents relacionats amb la història de les obres públiques, incloses publicacions periòdiques relacionades amb la història de l’enginyeria, la construcció, la tecnologia o l’urbanisme, procedents de diferents institucions.

- Arxiu, Biblioteca i Mediateca del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient

Documentació, revistes, monografies i manuscrits del fons editorial del Departament.

- Biblioteca digital del Real Jardín Botánico de Madrid

La biblioteca digital del Reial Jardí Botànic (CSIC) es concep com un servei d’informació de bibliografia botànica en línia, que posa a disposició dels usuaris les imatges facsímils dels fons més destacats, per la seva raresa, importància o quantitat de petició de consultes de la biblioteca del Real Jardí Botànic de Madrid, principalment, encara que també d’altres institucions o, fins i tot, de biblioteques particulars. Està previst incloure publicacions botàniques ja digitalitzades, els fitxers hagin estat donats per institucions o particulars.

- Fons bibliogràfics de la Real Academia de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales

Aquesta institució porta a terme un projecte de digitalització dels seus fons bibliogràfics, que inclouen publicacions com la Revista de la Reial Acadèmia i les Memòries en les diferents sèries.

- Arxiu digital de la secció Foro Histórico de las Telecomunicaciones, al col·legi oficial de l’Asociación Española de Ingenieros de Telecomunicación

Conté premsa del XIX i del segle XX relacionada amb les comunicacions elèctriques. Moltes d’elles contenen mapes i il·lustracions sobre les primeres xarxes que van començar a estendre al segle penúltim arreu del país.

- Fundació Pablo Iglesias

La Fundació Pablo Iglesias permet consultar alguns fons de la seva hemeroteca, accedint a l’enllaç “Archivo y biblioteca” de la seva pàgina web. A data de juliol de 2010 ofereix els següents títols digitalitzats: El Socialista, Unión obrera, Butlletí d’UGT i Renovación. Properament es considera ampliar el projecte amb altres col · leccions.

- Portal de la Cultura de Defensa- Revistes

El Ministeri de Defensa posa a disposició dels usuaris la col·lecció digital dels magnífics fons que es custodien en els seus arxius, biblioteques i museus. Aquesta col·lecció es compon d’una variada tipologia documental com són còdexs, impresos, gravats, enregistraments de vídeo, fotografies, etc., Importants sèries documentals i museístiques, de gran antiguitat, bellesa i interès temàtic, el coneixement és indispensable per a la cultura espanyola. A més, aquesta biblioteca virtual dóna accés al dipòsit institucional que recull les publicacions oficials i científiques d’aquest ministeri.

- Revistes de l’Edad de Plata

El Portal Edad de Plata, de la Residencia de Estudiantes de Madrid, ofereix, en facsímil sincronitzat amb text en què es possible cercar, un conjunt de 31 revistes literàries i culturals del període 1910-1939, que inclouen al voltant de 14.000 pàgines amb 8.000 articles de 1.700 autors. Es pot accedir mitjançant una interfície visual que mostra les múltiples relacions entre els títols, autors i articles, amb un potent cercador que permet una àmplia varietat de recerques, així com aprofundir en els vincles entre els diferents personatges i conceptes relacionats.