Catalan Basque English French Galician German Spanish

Els engranatges FEPET, ABPET i FIJET-Espanya

Per conèixer amb detall la realitat de la comunicació i l’activitat turística de Balears és també necessari conèixer alguns organismes estatals que pivoten entre ambdós sectors professionals i que també juguen un paper important a l’hora de regular determinats aspectes de la seva activitat. Per això, és necessari també conèixer allò que hi ha rere les sigles FEPET i FIJET-Espanya.

Constituïda com a associació professional sense ànim de lucre, la Federació Espanyola de Periodistes i Escriptors de Turisme (FEJET) és una entitat que pertany a la Federació Internacional de Periodistes i Escriptors de Turisme (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme - FIJET) i que, per tant, està vinculada a la UNESCO mitjançant aquesta entitat. Reunint a mig millar de professionals del sector, aquests queden agrupats a diferents associacions territorials Aragó, Asturies, Balears, Cantabria, Castilla-La Mancha, Castilla y León, Catalunya, Extremadura, Galicia, Madrid, País Basc i València-Alacant. En el cas de Balears, aquesta rep el nom de Associació Balear de Periodistes i Escriptors de Turisme (ABPET), creada el 1984 i integrada dins la FEPET dos anys després. Amb l’objectiu de aglutinar els professionals del sector, però també per “col·laborar amb la difusió i promoció del turisme a les Illes Balears”, ha realitzat importants fites, com l’organització de les Primeras Jornadas de Comunicación Turística (1985) patrocinades por la Conselleria de Turisme del Govern Balear, el Congrés Nacional de la FEPET (1990) o la publicació del llibre “Cien años de turismo en Mallorca” (2006), amb els que es commemorava el segle de vida del Foment de Turisme de Mallorca.

L’ABPET, com qualsevol associació federada a la FEPET, s’hi troben representats tots els sectors del periodisme. Premsa, suplements, revistes, planes web, ràdio i televisió, autors de llibres i guies turístiques... Com a alternativa més recent, sorgeix l’Associació de Periodistes de Turisme FIJET-Espanya, fundada el 2001 per María Teresa Aguiló Sanmartín i Miguel Ángel García Brera. Un any després, es ratificà la seva inclusió dins FIJET-Espanya, quedant com una de les seves grans referències.

A les planes web d'aquests organismes s'inclou abundant informació que aporta les perspectives necessàries per comprendre i valorar l'estat -passat, actual i, fins i tot, futur- del periodisme turístic.